Project Overview

This contract involved the design and construction of a three-storey general practitioner’s surgery with a total floor area of approximately 905m2. The new surgery includes a reception area, two patient waiting areas, ten GP consulting rooms, two nurse treatment rooms, three healthcare assistant rooms, clinical notes store and ancillary areas that include wheelchair-accessible toilets and corridors. 

The building is made up of a composite of materials with retaining blockwork walls, structural steelwork and precast concrete slab planks. Mechanical and electrical works included the installation of photovoltaic cells and underfloor heating throughout the project. The surgery also includes an eight-person lift to serve access to all floors. 

The site was logistically challenging, adjacent to a dual carriageway and residential streets, and with surrounding pedestrian routes. A high degree of sensitivity was required when developing traffic management plans to ensure minimal disruption for local stakeholders. Site personnel were advised to avoid parking in residential streets and a delivery strategy was put in place including advance notice, with no multiple deliveries permitted. 

Good relationships were developed with local neighbours and the local community with goodwill gestures made and support to local return to work schemes. The site scored 40/50 on its Considerate Constructors Scheme audit.

Project Gallery

Client

Bayhill Investments Limited

Location

Plymouth

Project Value

£1.4m

Contract Period

42 weeks

Downloads

Datasheet.pdf