Project Overview

This project involved the design and construction of a new Vehicle Conservation Centre (VCC) for The Tank Museum in Dorset. 

We constructed a 40,000m2 building of publicly accessible and environmentally controlled storage space. It has a capacity of 120 vehicles and has the space to ensure that every tank in the Museum’s collections can be stored undercover. The building also includes a mezzanine floor for lighter museum collections and a public viewing area. 

The works involved extensive earthworks, reinforced concrete foundations, steel frame superstructure and three types of composite roofing/cladding. The external elevations consist of faced Portland stone blockwork plinth and insulated cladding panels with roller shutter doors and a glass canopy to the main entrance. 

Internally there are full disabled facilities including a platform lift to enable disabled people to access the first floor viewing area. External works included new foul sewer systems that were connected to the existing drainage with a new storm water system including an attenuation system. 

At the design stage we proposed the incorporation of a 50,000-litre rainwater harvest tank to capture the run-off from the roof and re-use it for a tank wash facility. The museum has over 300 tanks in its collection, so annual water usage for maintenance and washing is significant. This facility will save the museum of the order of £2,500 per annum as a result. 

A key design requirement was that the atmosphere be controlled for temperature and humidity to prevent condensation that could damage the vehicles; we achieved this through the installation of high level radiant heating panels. The design also had to comply with the Defence Works Functional Standard Design and Maintenance Guide 01 for roads for tracked vehicles, which was a reference point throughout the project in maintaining quality.

Project Gallery

Client

The Tank Museum

Location

Bovington

Project Value

£2.8m

Contract Period

32 weeks

Downloads

Datasheet.pdf